Az SZBU állítja: Orbánnal találkozott volna, ezért nem engedték ki az országból Petro Porosenko volt elnököt

külföld
2023 december 02., 17:20

Orbán Viktorral készült találkozni, egy ilyen egyeztetés az orosz titkosszolgálat eszköze lett volna Ukrajna ellen, ezért akadályozták meg Petro Porosenko külföldre utazását, jelentette be az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU).

A volt ukrán elnök pénteken indult el Lengyelország felé, de a határőrök nem engedték ki az országból. Az ukrán tisztségviselők jelenleg csak különleges engedéllyel hagyhatják el az országot, Porosenko rendelkezett ilyennel, de a parlament alelnöke visszavonta azt. Olekszandr Kornyijenko nem közölte, hogy miért döntött így.

Egy nappal később az SZBU a Telegram-csatornáján közölte: információik vannak arról, hogy az orosz titkosszolgálat olyan műveletbe kezdett, aminek célja az ukrán lakosság megosztása, a külföldi támogatások csökkentése. Ehhez felerősítenék azt a narratívát, hogy a mielőbbi béke érdekében az ukrán vezetésnek tárgyalóasztalhoz kell ülnie Moszkvával. A műveletbe egyes ukrán politikusokat is bevonhatnak, amikor harmadik országba látogatnak. Az ukrán szolgálat szerint

Porosenko pont erre készült: Orbán Viktorral találkozott volna.

Hogy a volt elnök ne játsszon az oroszok kezére, kérték kiutazási engedélyének visszavonását.

Az ukrán nyelvű Deutsche Welle témába vágó hírében arról ír, hogy Orbán Viktor szisztematikusan ukránellenes álláspontot hangoztat és az oroszok elleni szankciók feloldása mellett foglal állást.

Porosenko azt állította, lengyelországi tárgyalásait követően az Egyesült Államokba utazott volna, Orbánnal tervezett találkozóról nem beszélt.

A hír kapcsán megkerestük kérdéseinkkel Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét, amint válaszol, frissítjük cikkünket.