Bírósági ítélet mondja ki, hogy Donald Trumpnak nincs mentelmi joga a 2020-as választással kapcsolatos ügyben

külföld
2023 december 02., 10:36

Tanya Chutkan szövetségi bíró elutasította Donald Trump volt elnök azon kérelmét, hogy az elnöki mentelmi jogra hivatkozva ejtse a 2020-as elnökválasztás befolyásolásával kapcsolatos vádakat, írja a BBC.

photo_camera Fotó: ANGELA WEISS/AFP

Trump ügyvédei azzal érveltek, hogy elnöki kötelességei közé tartozott a választási eredmény megkérdőjelezése. A bírónő azonban nem talált jogalapot arra, hogy az elnökök ellen ne indulhatna büntetőper, ha már nincsenek hivatalban. „Bármilyen mentességeket is élvezzen egy hivatalban lévő elnök, az Egyesült Államoknak egyszerre csak egy vezetője van” - írta Chutkan bírónő pénteken, hozzátéve, hogy Trump korábbi pozíciója „nem ruházta fel őt a királyok isteni jogával, hogy kikerülje a büntetőjogi felelősségre vonást”.

Trump az első amerikai elnök, aki ellen vádat emeltek, ebből következik, hogy ez az első amerikai bírósági döntés, ami kimondja, hogy az elnökök ellen ugyanúgy lehet büntetőeljárást indítani, mint bármely más állampolgár ellen. Trump egyik szóvivője a CBS-nek azt mondta: „A korrupt baloldaliak kudarcot fognak vallani, Trump elnök pedig tovább fog harcolni Amerikáért és az amerikaiakért, többek között azzal, hogy magasabb bíróságokon támadja meg ezeket a jogtalan döntéseket”.

A január 6-ai zavargásokkal kapcsolatos büntetőper a tervek szerint márciusban kezdődik majd. Trump, fiai és a cégcsoportja ellen New York állam főügyésze egy másik pert indított, mert a cégcsoport ingatlanait a ténylegesnél magasabb áron tartották nyilván, hogy jobb feltételekkel kapjanak hitelt, kössenek biztosítást. Ezzel egy évtizeden át rendszeresen és többször megtévesztették üzleti partnereiket. A dokumentumok szerint Trump a bankoknak és biztosítóknak adott pénzügyi kimutatásokban több mint 3,5 milliárd dollárral fújta fel nettó vagyonát. A volt elnök az összes ellene zajló eljárást bosszúhadjáratnak tartja.