Menczer Tamás szerint Pressman úgy viselkedik, mintha Magyarország az USA 51. tagállama lenne, aminek ő a helytartója

POLITIKA
2023 december 04., 19:58

Soros György és a fia is tehetséges, viszont ezt a tehetségüket rosszra használják - mondta Menczer Tamás külügyi államtitkár az M1-en.

Menczer interjújában David Pressman amerikai nagykövet kijelentésére reagált, miszerint a magyar kormány az antiszemitizmust bátorítja legújabb, Alex Sorost és Ursula von der Leyent ábrázoló plakátjaival.

Menczer szerint a nagykövet furcsán szokott viselkedni, mert úgy tesz, mintha Magyarország az Egyesült Államok 51. tagállama lenne, és ő lenne a helytartó.

„Tisztelettel ajánlom a nagykövet figyelmébe a tényt, hogy a magyar államiság egy picikével régebbi, mint az amerikai. Majdnem ezer évvel" - tette hozzá.

Szerinte már a legprimitívebb politikai viták során sem szokták azt a vádat előhozni, hogy a magyar kormány zsidó származása miatt kritizálná Soros Györgyöt és fiát. Ugyanis mindenki tudja, hogy ez nem így van.

Menczer Tamás 2023. december 4-én az Országházban.
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Menczer szerint az antiszemitizmussal egyébként pont az Egyesült Államokban van nagy probléma, a zsidók ellen elkövetett gyűlölet-bűncselekmények száma ugyanis növekszik. Ajánlja is Pressman figyelmébe ezeket a tényeket. Szijjártó Péter egyébként ugyanezt mondta a 444-nek parlamenti meghallgatása után.

Pressman antiszemitizmussal kapcsolatos megszólalására egyébként korábban Kovács Zoltán is reagált. A nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár azt mondta, hogy a nagykövet a történelem szellemvasútján ül.