Szijjártó elismerte, hogy Porosenko Orbánnal találkozott volna

POLITIKA
2023 december 04., 10:33

A 444 kérdésére a magyar külügyminiszter azt is elmondta, hogy a találkozót a volt ukrán elnök, Petro Porosenko kezdeményezte, de hogy mi lett volna a téma, arra Szijjártó Péter nem válaszolt.

Orbán-Porosenko tárgyalás az Európai Néppárt maastrcihti ülésének kezdete előtt, még 2016-ban.
photo_camera Orbán-Porosenko tárgyalás az Európai Néppárt maastrcihti ülésének kezdete előtt 2016-ban Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Szombaton jelentette be az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), hogy megakadályozták Petro Porosenko külföldre utazását, mert a volt ukrán elnök Orbán Viktorral készült találkozni, egy ilyen egyeztetés pedig az orosz titkosszolgálat eszköze lett volna Ukrajna ellen.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szombaton azt írta, „Magyarország nem kíván asszisztálni Zelenszkij elnök belső politikai leszámolásaihoz”. Kovács szombati bejegyzésében nem erősítette meg és nem cáfolta, hogy ilyen találkozót szerveztek volna, ehelyett ezúttal is az oroszoknak stratégiailag fontos szólamokat hangoztatta, amikor azt írta, „ezek a politikai leszámolások is mutatják, hogy Ukrajna ma még nem áll készen az európai uniós tagságra”.