20 millióval több nő él az EU-ban a szegénységi küszöb alatt, mint férfi

külföld
2023 december 05., 11:37

„Az energiához való hozzáférést jognak kell tekinteni” - írja ajánlásban az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottsága, amit az EUrologus szemlézett. A szövegben sürgetik a tagállamokat, hogy foglalkozzanak a(z energia)szegénységgel és szorgalmazzanak olyan európai zöld megállapodást, ami igazságos és társadalmilag igazságos átmenetet biztosít. Emellett arra is felszólítják az EU-t, hogy garantálják a megfizethető rezsi- és élelmiszer-szolgáltatást az alacsony jövedelmű háztartások számára.

photo_camera Illusztráció: Isza Ferenc/AFP

Az Európai Bizottság szerint „az energiaszegénység Európa-szerte széles körben elterjedt probléma, mivel 50-125 millió ember nem engedheti meg magának a megfelelő beltéri hőkomfortot”. A nők sokkal rosszabb helyzetben vannak, az Eurostat adatai szerint a megfizethető energiaforrásokhoz való hozzáférés hiánya miatt több mint 20 millióval több nő él a szegénységi küszöb alatt, mint férfi.A jelentés azt is írja, hogy a diszkrimináció és a lakhatási egyenlőtlenség eredményeként sok nő él bizonytalan, méltatlan és nem biztonságos körülmények között, és ki vannak téve a hajléktalanság és az erőszak kockázatának. Az EP-képviselők szerint hiányzik a nemek közötti egyenlőség szempontja a Bizottság fő éghajlat-, energia- és környezetvédelmi kezdeményezéseiből.

A parlamenti bizottság új szabályokat javasolna a lakások áruként való kezelésének mérséklésére, valamint annak megakadályozására, hogy a spekulánsok megfizethetetlenné tegyék a lakhatást.