Kötelezővé teszi a nyakvédőt nemzetközi meccseken a Nemzetközi Jégkorongszövetség

sport
2023 december 05., 08:35
Adam Johnson itt még a Minnesota-Duluth Bulldogs színeiben 2017 áprilisában
photo_camera Adam Johnson itt még a Minnesota-Duluth Bulldogs színeiben 2017 áprilisában Fotó: JONATHAN DANIEL/AFP

Minden nagy nemzetközi tornán, így az Európa-bajnokságokon, a világbajnokságokon és az olimpián is kötelező lesz a játékosoknak nyakvédőt viselni – jelentette be az IIHF, azaz a Nemzetközi Jégkorongszövetség.

A döntés annak nyomán született, hogy október 29-én, meccs közben halálos balesetet szenvedett az angliai Nottingham Panthers 29 éves játékosa, az amerikai nemzetiségű Adam Johnson, akinek átvágta a torkát egy korcsolya.

Johnsont, aki az NHL-ben is játszott 13 meccset a Pittsburgh színeiben, a pályán elsősegélyben részesítették, kórházba szállították, de nem tudták megmenteni.

A tragédia a Sheffield Steelers pályáján, 8 ezer néző előtt történt.

A halálesettel összefüggésben a South Yorkshire-i rendőrség letartóztatott egy férfit, akit később óvadék fejében kiengedtek.

A szövetség közleménye szerint a nyakvédő felszerelés minden, a szövetség által szervezett mérkőzésen kötelező lesz. Hogy mikortól, egyelőre nem tudni, mert a kellő mennyiségű és minőségű felszerelés biztosításáról most kezdődnek majd egyeztetések a nemzeti szövetségekkel.

A szövetség a kötelező előírás bevezetéséig is javasolja a játékosoknak a védőfelszerelés viselését.

Az angol és a kanadai jégkorongszövetség már bejelentette, hogy jövő évtől minden mérkőzésen kötelező lesz a nyakvédő. Az NHL még nem jelentett be hasonló intézkedést. (Sky Sports)