PISA-teszt: középmezőnyben vagyunk, de nem a jól teljesítő magyar diákok, hanem a bezuhanó OECD-átlag miatt

oktatás
2023 december 05., 11:37

Matematikából és szövegértésből is romlott a magyar diákok teljesítménye, a természettudományos teszten viszont sikerült javítaniuk - derül ki a 2022-es PISA-teszt eredményeiből, amelyeket kedden hoztak nyilvánosságra. Arányaiban viszont kevesebbet romlott a magyar diákok teljesítménye, mint az OECD-átlag, amely - a koronavírus-járvány hatásainak is köszönhetően - erősen bezuhant.

A PISA-felmérés 3 évente vizsgálja a világszerte 15 éves diákok felkészültségét természettudomány, matematika és szövegértési témakörben. A legutóbbi teszt 2018-ban készült, a Covid-járvány miatt viszont rendhagyó módon nem három, hanem négy év elteltével csinálták a következő kutatást. Minden tesztnél különös hangsúlyt fektetnek a három vizsgált terület valamelyikére, 2022-ben ez a matematika volt.

Az OECD-átlag mindhárom területen nagyot zuhant. Legkevésbé a természettudományos eredmények romlottak, a 485 pontos átlag 4 ponttal kevesebb, mint 2018-ban. A szövegértési eredmények 11 ponttal lettek rosszabbak, 476 volt az átlagos pontszám. A leglátványosabb romlás a matekfeladatoknál látható: itt 17 ponttal szerepeltek rosszabbul a diákok, mint legutóbb, az átlag 472.

link Forrás

A magyar diákok matekból még sosem teljesítettek olyan rosszul a PISA-teszten, mint 2022-ben: átlagosan 473 pontot szereztek, 8 ponttal kevesebbet, mint a 2018-ban. Viszont a bezuhanó OECD-átlagot még így is sikerült felülmúlni, ugyan csak egyetlen ponttal. Bár a PISA-mérések anyagai titkosak, néhány feladatot minden vizsgálat után nyilvánossá tesznek, így akit érdekel, a 2022-es matekfeladatokat meg tudja nézni itt.

link Forrás

Szövegértésből is 473 pont volt az átlag, ezzel 3 ponttal romlott a magyar tanulók teljesítménye 2018-hoz képest. Ez a második legrosszabb magyar teljesítmény, kicsivel az idei OECD-átlag alatt teljesítettünk.

link Forrás

A legjobb eredményt a természettudományos területen sikerült elérni, a 486 pontos magyar átlag 5 ponttal múlja felül a legutóbbi eredményeket, és egy ponttal magasabb az OECD-országok idei átlagánál is.

link Forrás

A legjobban szereplő országok 2022-ben Szingapúr, Japán, Korea, Észtország és Svájc voltak.

link Forrás
link Forrás
link Forrás