Politico: Macron Párizsba hívja Orbánt

POLITIKA
2023 december 05., 07:33
Balról a második Emmanuel Macron francia elnök, balján Orbán Viktor 2023 júniusában Brüsszelben
photo_camera Balról a második Emmanuel Macron francia elnök, balján Orbán Viktor 2023 júniusában Brüsszelben Fotó: JOHN THYS/AFP

Hétfőn Orbán Viktor levelet írt Charles Michelnek, amiben azt kéri az Európai Tanács elnökétől, hogy vonja vissza döntését, és vegye le a decemberben esedékes uniós csúcs napirendjéről Ukrajna csatlakozási tárgyalását – írja a Politico kedd reggeli hírlevele.

Az uniós nagykövetek kedden ülnek össze, hogy megvitassák a napirendi pontokat, amik között szerepel annak eldöntése, hogy megkezdjék-e a csatlakozási tárgyalásokat Moldovával és Ukrajnával.

A levelet idéző Politico hírlevele egy uniós diplomatára hivatkozva azt írja, hogy „27 tagországból 26 továbbra is kész a tárgyalások megkezdésére.”

Michel a Politico szerint a tervezettnél korábban, csütörtökön tér vissza Brüsszelbe, addig nem lép az ügyben. Az elnök a kínai-uniós csúcson vesz részt Pekingben, ahonnan nincs biztonságos telefon-összeköttetés Európával.

A levél, illetve Orbán esetleges vétója érzékelhetően foglalkoztatja a Tanács tagjait. A hírlevél szerint Emmanuel Macron francia elnök a hét végére meghívta Párizsba Orbánt, hogy személyesen győzze meg a kompromisszumról.

A lap francia és brüsszeli forrásai közül többen azt valószínűsítik, hogy Orbán csak alkudozik, és még több uniós forrás felszabadítását próbálja meg kikényszeríteni a maga módján.

Egy anonimitást kérő diplomata kiemeli, hogy korábbi levelével ellentétben Orbán ezúttal nem emelt szót az ukránoknak ígért biztonsági garanciákkal és az orosz szankciókkal szemben sem, ami szerinte alkukészségre utal.

Abban nincs egyetértés, hogy a magyar kormányfő belemegy-e a tárgyalások megnyitásába, de valamilyen, legalább rövidtávon érvényes támogatást valószínűleg kész megszavazni Ukrajnának. A források kiemelik, hogy az osztrákok is vonakodnak: szerintük akkor lehet csak megkezdeni az ukránokkal a tárgyalást, ha Bosznia és Hercegovinával is elindítják a folyamatot.

Kovács Zoltán államtitkár Brüsszelben eközben arról beszélt, hogy egy részben megszállt, háborúban álló ország, nem működő demokratikus intézményekkel nincs készen a csatlakozási tárgyalásokra. Azt a feltételezést visszautasította, hogy Orbán forrásokat próbálna kizsarolni az unióból.