Szijjártó szóvá tette az '56-osok fasisztázását Lavrovnál – de úgy fest, ennyiben maradt a dolog

POLITIKA
2023 december 05., 09:51
Szijjártó Péter a külügyi bizottság előtt 2023 december 4-én
photo_camera Szijjártó Péter a külügyi bizottság előtt 2023 december 4-én Fotó: Németh Dániel/444

Szijjártó Péter külügyminiszter a külügyi bizottság hétfői meghallgatásán azt mondta: hosszan beszélt Szergej Lavrov külügyminiszterrel az 1956-os hősökről, akikre egy orosz állami tankönyv fasiszta lázadókként hivatkozik.

Augusztusban derült ki, hogy Oroszországban az orosz tizenegyedikesek új tankönyvből tanulhatják a történelmet – és ebben a könyvben az 1956-os magyar forradalom eseményeiről úgy írnak, mint lázadó radikálisokról; hogy „a fasiszta Magyarország volt katonái” fogtak fegyvert, akik rengeteg gyilkosságot követtek el.

A könyvet az orosz elnök egykori kulturális minisztere és oktatási ügyekben illetékes történésze, Vlagyimir Megyinkszij szerkesztette újra.

„Magának a külügyminiszternek hoztam fel a kérdést, hosszan beszéltem róla, és világossá tettem számára: elfogadhatatlan számunkra az '56-os hősök ilyen minősítése egyes oroszországi tankönyvekben. Ezekben a kérdésekben mindig határozott álláspontot képviseltem, a miniszternek szemtől szembe, kellő keménységgel ezt elmondtam”

– válaszolta meg a feléje intézett kérdést Szijjártó a meghallgatáson, de hogy ez után mi történt; arra nem tért ki.

Kérdéssel fordultunk ezért a külügyminisztériumhoz, hogy mit jelent ebben az esetben az „elfogadhatatlan”, kért–e a miniszter kollégájától intézkedést, esetleg kapott–e ígéretet erre, vagy maradnak–e fasiszták az '56-os hősök az orosz tankönyvekben.

A minisztérium Szijjártó egyik szeptemberi videónyilatkozatát küldte el válaszként, minden további kommentár nélkül.

A külügyminiszter ebben arról beszél, hogy „felhozta” Lavrov kollégának a dolgot; elmondta neki, hogy milyen felemelő esemény volt ez a magyar történelemben, és a forradalmárok lefasisztázása „elfogadhatatlan”, és ennek még a „megvitatásába sem vagyunk hajlandóak belemenni.” Lavrov azt mondta Szijjártónak, hogy az ügyben Putyin elnök nyilatkozata irányadó.

Szijjártó feltehetőleg Putyinnak arra a szeptemberi nyilatkozatára kapott utalást, amiben az orosz elnök arról beszélt, hogy hiba volt 1956-ban tankokat küldeni Budapestre és 1968-ban Csehszlovákiába – mintegy jelezve, hogy az orosz elnök történelemfelfogását nem feltétlenül tükrözi az, ami a könyvben van.

De hogy a könyvvel mi történt, arról nincs szó. Putyin októberben, már Szijjártó nyilatkozata után azt nyilatkozta, hogy nem olvasta a könyvet.