A kormányhivatal visszavonta a Magyar Rádió régi székházának bontási engedélyét

belföld
2023 december 06., 09:44

A Pest Vármegyei Kormányhivatal visszavonta a korábban kiadott bontási engedélyt a Magyar Rádió korábbi épületére, ahol a kormány a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusának megépítését tervezi, jelentette be Pikó András VIII. kerületi polgármester a Facebookon.

Mint írja a bontási engedély visszavonására megadott indok, hogy a Józsefvárosi Önkormányzat november 7-én a tulajdonában lévő épület helyi védelem alá helyezéséről döntött. Ezt pedig figyelembe kellett volna vennie a Kormányhivatalnak, amikor a bontási engedélyt megadta.

Lázár János hétfőn, a parlamentben tartott beszámolója szerint az állam egyik legfontosabb céljának nevezte a Pázmány új campusának megépítését a VIII. kerületi Palotanegyedben. Szerinte a tervekkel a kerület főépítésze is egyetértett. Azt mondta, tettek ajánlatot a katolikus egyháznak egy másik helyszínre, de azt nem fogadták el, így a Palotanegyedben fog megvalósulni 50 ezer négyzetméteren egy hétemeletes campus. Lázár szerint a Magyar Rádió korábbi épületét már csak ezért is fontos lebontani, mert 1956-ban az ÁVO-sok onnan lőtték az embereket.

A Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épülete az 1956-os forradalom idején
photo_camera A Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épülete az 1956-os forradalom idején Fotó: Nagy Gyula/Fortepan

Pikó arra kért mindenkit, hogy december 11-én menjenek el a Józsefvárosi Önkormányzat közmeghallgatására, és mondják el az épület lebontásával kapcsolatban a véleményüket.