A venezuelai megszállástól tartó Guyana segítséget kért az ENSZ-től

külföld
2023 december 06., 20:46

A venezuelai kormány nemzeti konzultáción kérdezte meg a lakosságot arról, mi lenne, ha magához csatolná a szomszédos Guyana nagyjából kétharmadát. Nem túl meglepő, hogy az érintett ország vezetése nincs oda az ötletért, ezért az ENSZ-től és az Egyesült Államoktól kért segítséget.

Irfaan Ali guyanai elnök a tévében jelentette be, hogy beszélt az ENSZ főtitkárával és több vezetővel, akiket figyelmeztetett a veszélyes fejleményekre „és Maduro elnök kétségbeesett lépéseire”.

Nicolas Maduro
photo_camera Nicolas Maduro Fotó: ZURIMAR CAMPOS/AFP
link Forrás

A hivatalos számok szerint a venezuelai konzultáción a választópolgárok 50 százaléka részt is vett, és az ő 95 százalékuk, 10 millió ember minden kérdésre igennel szavazott, vagyis Guyana megszállására is. Nicolás Maduro venezuelai elnök ezt pedig úgy értelmezte, hogy intézkedéseket kell tennie a választói akarat érvényesítésére. Már elrendelte, hogy foglalják törvénybe a Guayana-Esequiba nevű állam megalapítását, ahol az angol nyelvű lakosságnak venezuelai iratokat adnának. Az állami vállalatoknak pedig magparancsolta, hogy kezdjék meg a bányászati és olajkitermelési tevékenységet a nyersanyagokban gazdag régióban, és hogy hozzanak létre egy különleges katonai egységet a régió számára. Erre reagálva Brazília páncélosokat küldött a határra. (Guardian)