A türkmén exelnök alapított egy focicsapatot, amely az első szezonjában bajnok lett

foci
2023 december 06., 20:05

Kevés focicsapat lehet a világon, ami fennállása során még soha sem kapott ki. A türkmén FC Arkadag biztosan ilyen.

Az áprilisban alapított klub eddig egyetlenegyszer játszott döntetlent, a maradék 20 meccsét megnyerte. Ráadásul a döntetlen is egy barátságos mérkőzésen csúszott be.

Az ellentmondást nem tűrő eredményekkel rendelkező klub alapítója egyébként Gurbanguly Berdimuhamedov, a közép-ázsiai országot 2006 és 2022 között elnökként irányító politikus. Amióta átadta fiának a hatalmat, Berdimuhamedov a türkmén Néptanács elnöke, de éppen azon dolgozik, hogy visszaüljön az elnöki székbe.

Ha ez nem is sikerül neki, azt már biztosan elmondhatja, hogy van egy türkmén bajnok focicsapata. Az Arkadag ugyanis négy fordulóval a bajnokság vége előtt bebiztosította első helyét. Következő célja pedig a duplázás, vagyis a Türkmén Kupa elhódítása. Ettől sem áll messze, már az elődöntőben van.

FC Arkadag
photo_camera FC Arkadag Fotó: Türkmenistanyň Futbol Federasiýasy

A sikereket kicsit beárnyékolja, hogy a csapat a szezon kezdete előtt szinte az összes jó játékost felvásárolta a riválisoktól, és a szurkolók beszámolói alapján a bírók is nyíltan kivételeznek vele.

Berdimuhamedovot ezek a vádak valószínűleg kevésbé érdeklik, az exelnök ugyanis sosem volt szégyenlős, ha sportgyőzelmekről volt szó. Elnöksége idején rendszeresen nyert bicikli-, motor- vagy lovaglóversenyeket.

A 66 éves politikus végig hű maradt a szovjet testnevelés-kultúra legnemesebb hagyományaihoz, így gyakran személyesen vezetett fel több ezer résztvevős futóversenyeket.

(via BBC)