Megkérdezték Varga Mihályt, mit szól ahhoz, hogy Orbán lecserélte őt Nagy Mártonra a gazdasági kabinetben

POLITIKA
2023 december 07., 13:17

Élni fog a kormányzati költségvetési előkészítő munkacsoportban kapott vétójogával, ha úgy látja, hogy az államadósság vagy az államháztartási hiány veszélyben van - erről beszélt Varga Mihály, miután arról kérdezték egy csütörtöki sajtótájékoztatón, hogy presztízsveszteségként éli-e meg, hogy a jövőben Orbán Viktor döntése alapján Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter vezeti a gazdasági kabinetet. Vagyis a gazdaságpolitikát meghatározó kérdésekben és döntésekben mostantól Nagy Mártoné lesz a főszerep, Varga nem is lesz tagja a testületnek.

Varga kijelentette:

egy csapatnál van egy edző, aki összeállítja a csapatot, meghatározza a stratégiát. A játékosok nem szokták megkérdezni, miért az a kapus, a védő, vagy miért az a középpályás. Ugyanígy dolgozik egy kormány is: van egy miniszterelnök, aki meghatározza a munka kereteit.

Varga cserébe bekerült az „új kormányzati döntéshozó fórumba", ami a „fegyelmezett költségvetési gazdálkodásért” lesz felelős. Ehhez kapott társakat is: Rogán Antalt, Gulyás Gergely és Orbán Balázst.

Varga szerint „olyan időszakot élünk, amikor sokkal fontosabb az, hogy az államadósságot és az államháztartási hiányt csökkenteni tudjuk”. A gazdaság nehéz időszakon megy keresztül, amikor szűkebbek a források, amelyeket hatékonyabban kell felosztani. (MTI alapján)