Bevásárolt a kormány Moderna-vakcinából

Egészségügy
2023 december 08., 08:13

700-800 ezer adag, az új omikron variánsokra frissített Moderna oltóanyagot vásárolt a kormány, közölte Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság konferenciáján csütörtökön a Népszava kérdésére.

Takács hozzátette, hogy a Moderna oltóanyag egyelőre még nem érhető el a lakosság számára, majd csak a közbeszerzési eljárás befejeződése után. ELmondása szerint a vakcinát elsősorban azoknak ajánlják, akik a térítésmentes influenza-elleni oltásokra jogosultak.

A lap kérdésére, hogy miért pont Modernát vásároltunk, miért nem az eddig preferált Pfizert, Takács azt mondta, a Moderna gyártója adta a legkedvezőbb árat, a Pfizer nem is adott ajánlatot.

Mint korábban írtuk a Pfizer/BionTech beperelte a magyar államot 23 milliárd forintra, amiért Magyaroszág az ukrajnai konfliktusra hivatkozva nem kíván fizetni a gyógyszergyárnak a korábban leszállított vakcinákért. Az Európai Bizottság szerint az unió nem vásárolt Covid-19 elleni oltóanyagot, hanem a tagállamokkal folytatott konzultációk alapján keretszerződéseket írt alá vakcinák beszerzéséről a gyógyszercégekkel. A magyar kormány viszont azt írta: nyilvánvaló, hogy ezeket a vakcinákat a bizottság feleslegesen nagy mennyiségben rendelte meg és kényszerítette a tagállamokra.