Egyeztetéseket folytat az Eurostat a KSH-val a magyar inflációs adatokról

gazdaság
2023 december 08., 06:43

Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön közölte, hogy tárgyalásokat folytat, a KSH-val az energiainfláció kiszámításáról, írja a Reuters.

Az Eurostat uniós ügynökség szerint az ősszel megkezdett tárgyalások az inflációs statisztikák egységesítését célzó átfogóbb erőfeszítések részét képezik. Közölték, hogy „rendszeres párbeszédet folytatnak valamennyi uniós tagállam statisztikai hivatalával a harmonizációval és a harmonizált fogyasztóiár-index (HICP) statisztikák fejlesztésével kapcsolatos kérdésekről", és rendszeresen ellenőrzik a módszertani iránymutatásoknak való megfelelést is.

A KSH a Reutersnek azt írta, hogy „a magyar infláció kiszámításának módszertana megfelelt és a jövőben is meg fog felelni az EU-irányelveinek.”

Orbán Viktor januárban beszélt arról, hogy a magyar infláció az év végére egy számjegyű lesz, az októberi KSH adatok szerint pedig tényleg 9,9 százalékra mérséklődött az infláció. Azonban még így is nálunk volt októberben a legmagasabb az infláció Európában. A hír megjelenése után a KSH magyarázkodni kezdett, hogy pontosan hogyan jött ki az egy számjegyű összeg, ugyanis többek szerint más számítási módszerrel 11-12 százalékos inflációnak kellett volna kijönnie.

Kiemelt videóink