Putyin indul az orosz elnökválasztáson

külföld
2023 december 08., 11:40

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken bejelentette, hogy indul a 2024-es választáson, számolt be az állami média.

Tegnap írta ki a moszkvai felsőház az orosz elnökválasztást jövő év március 17-re. Akkor még Putyin nem jelentette be indulását, szemben az első elterelő vagy áljelölttel, Igor Girkinnel, aki a donyecki szeparatizmus egyik alapító-vezetője.

Az MH-17-es maláj gép lelövéséért felelős Girkin - egykori fedőnevén Sztrelkov - mellett bejöhetnek még a képbe más áljelöltek is, hogy a plurális, demokratikus választások érzetét keltsék. Putyin győzelme azonban garantált, ami azt jelenti, hogy a 71 éves elnök, aki 2000 óta regnál, egy alkotmánymódosításnak köszönhetően további hat évig maradhat hivatalban.

photo_camera Fotó: YURI KADOBNOV/AFP

Ahogy a 444-re is rendszeresen publikáló Rácz András írja a Telexen, az orosz hatalmi elit számára a választás az első számú projekt. Az elnök mögött álló hatalompárt, az Egységes Oroszország decemberben rendez kongresszust, amin várhatóan maga Putyin is bejelentheti, hogy tavasszal elindul egy újabb, hatéves elnöki ciklusért. A bejelentésre egyébként - legalábbis az orosz alkotmány szabályozása szerint - december végéig sort kell kerítenie. (Moscow Times)