Márciusban tartják az orosz elnökválasztást, Putyin még nem jelentette be az indulását

külföld
2023 december 07., 10:59

Jövő év március 17-ére tűzte ki az orosz elnökválasztást a moszkvai felsőház. Vlagyimir Putyin még nem jelentette be az indulását, szemben az első elterelő vagy áljelölttel, Igor Girkinnel, aki a donyecki szeparatizmus egyik alapító-vezetője.

Az MH-17-es maláj gép lelövéséért felelős Girkin - egykori fedőnevén Sztrelkov - mellett bejöhetnek még a képbe más áljelöltek is, hogy a plurális, demokratikus választások érzetét keltsék; de ha Putyin elindul, a győzelme jelen állás szerint gyakorlatilag garantált.

Igor Girkin
photo_camera Igor Girkin októberben Fotó: NATALIA KOLESNIKOVA/AFP

Ahogy a 444-re is rendszeresen publikáló Rácz András írja a Telexen, az orosz hatalmi elit számára a választás az első számú projekt. Az elnök mögött álló hatalompárt, az Egységes Oroszország decemberben rendez kongresszust, amin várhatóan maga Putyin is bejelentheti, hogy tavasszal elindul egy újabb, hatéves elnöki ciklusért. A bejelentésre egyébként - legalábbis az orosz alkotmány szabályozása szerint - december végéig sort kell kerítenie.

Az egykori szakadár vezetőt tavaly egy holland bíróság mondta ki bűnösnek a Malaysia Airlines gépének 2014-es lelövése miatt, idén nyáron pedig az orosz titkosszolgálat tartóztatta le, mert kritizálta Putyint és az orosz hadsereget.

(Telex via MTI)