Átalakítja a mesterséges intelligenciáját Elon Musk, mert az túlságosan balos

TECH
2023 december 09., 11:01

Azonnali lépéseket ígért Elon Musk, miután kiderült, hogy Grok névre hallgató chatbotja hasonló politikai nézeteket terjeszt, mint a ChatGPT, írja az Insider.

photo_camera Fotó: JAAP ARRIENS/NurPhoto via AFP

A Tesla-vezér David Rozado kutató X-re írt posztjára reagált, mely szerint a két chatbot a politikai hovatartozást, beállítottságot mérő Political Compass teszt - itt elérhető - alapján hasonló politikai nézeteket képvisel (már amennyire egy szöveggeneráló algoritmus tud nézeteket vallani). A teszt több mint 60 kérdéssel két tengely mentén helyezi el a kitöltő politikai meggyőződését: horizontálisan balról jobbra a gazdaságpolitikai, függőlegesen lentről felfele pedig a társadalompolitikai álláspontot méri.

Rozado kísérlete alapján a ChatGPT és a Musk startupja által fejlesztett Grok is (gazdaságilag) baloldaliakra és (társadalmilag) libertáriusokra jellemző válaszokat adott. „Azonnali lépéseket teszünk, hogy a Grokot közelebb hozzuk a politikailag semleges irányba” - reagált Musk. A chatbot fejlesztői már fel is vették a kapcsolatot Rozadóval, hogy tisztázzák a módszertani kérdéseket.

link Forrás

Musk korábban többször is aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a ChatGPT túlságosan woke, ami szerinte akár halálos veszélyt is jelenthet.

Az Európai Parlamentnek a tagállamokkal közösen épp szombaton sikerült megállapodnia egy átfogó szabályozásról a mesterséges intelligenciára vonatkozóan. Bár az őrült woke-izmusról szó sem esett, a tervezett jogszabályok köteleznék a chatbotok fejlesztőit, hogy tüntessék fel, milyen adatokkal tanították az algoritmusokat.