A Volánbuszok csaknem fele kimaradhat a hétfői sztrájk miatt

belföld
2023 december 11., 09:06

Vasárnapra és hétfőre sztrájkot hirdetett a Volánbusz járatain a Szolidaritás Autóbuszközlekedési Szakszervezet. A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet a múlt héten jelentette be, hogy december 10-ére és 11-ére munkabeszüntetést hirdetnek. Szerintük 2024-re még nem született bérfejlesztési ajánlat.

Dobi István, az érdekvédelmi szervezet elnöke a munkabeszüntetés reggelén interjút adott az Inforádiónak. Elmondta, hogy a tervezett 6-8 százalékos béremelés helyett 25 százalékos bérfejlesztést szeretnének elérni a Volán társaságnál. Tájékoztatott, hogy vasárnap „csak egy kisebb sztrájk volt", 3760 járatot érintett a munkabeszüntetés a Volánbusz járatain. Ezzel szemben hétfőn „42 500 járatból 19 180 járat maradhat ki", ami csaknem 50 százalékos kimaradást jelenthet a nap folyamán.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Kitért arra is, hogy csalódott, amiért a vállalatnál működő majdnem húsz érdekképviseletből eddig egyik sem jelezte csatlakozási szándékát a munkabeszüntetéshez.

„Magyarországon a szakszervezeti mozgalom a béka segge alatt van, mi kicsit kiemelkedünk, hogy merünk is tenni a munkavállalók érdekében, és abszolút nem tudjuk elfogadni, hogy ilyen élelmiszerár-növekedések és rezsidrágulás mellett 6-8 százalékos bérfejlesztéseket ajánljanak ki, tehát a 25 százalék abszolút nem túlzó, a minisztériummal abszolút nem értünk egyet" – mondta Dobi.

Szerinte a területért felelős miniszter, Lázár János sem vitatja, hogy van jogos követelés, csak a mértéke kérdéses. Lázár szerinte azt mondta, „a felelősen gondolkodó szakszervezetekkel fog csak leülni tárgyalni, a felelőtlenül gondolkodókkal, tehát velünk folytatja a bíróságon a jogvitát. Nem vagyunk ehhez hozzászokva, hogy a miniszter lejön erre a szintre, de valószínű, hogy akkor komoly a mi akciónk” – fogalmazott.