Mentelmi jogot adnának a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnökének

POLITIKA
2023 december 11., 14:45
Kocsis Máté, a Fidesz szuverenitásvédelmi főfelelőse a parlamentben 2023 november 28-án
photo_camera Kocsis Máté, a Fidesz szuverenitásvédelmi főfelelőse a parlamentben 2023. november 28-án Fotó: Németh Dániel/444

Az országgyűlési képviselőkhöz hasonlóan mentelmi joggal rendelkezhet majd a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke – írja a 24.hu egy kormánypárti módosító javaslatra hivatkozva.

Az elnök így nem lenne felelősségre vonható más hatóság előtt, és csak parlamenti hozzájárulás esetén indulhat ellene büntető- vagy szabálysértési eljárás. A mentelmi jogot csak kétharmados parlamenti többség függesztheti fel.

Mentelmi joggal a kormánytagok sem, csak a képviselők, bírók, ügyészek, közjogi méltóságok és egyes hatóságok vezetői rendelkeznek.

Azt egyelőre nem tudni, ki lesz a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke. A személyére Orbán Viktor miniszterelnök tesz majd javaslatot, és Novák Katalin köztársasági elnök nevezi ki hat évre.

Az elnök havi közel 5 milliót kereshet majd hat éven keresztül. A fizetését a jegybankelnök bérének 80 százalékában állapították meg.

A hivatal felállításáról és az elnök jogköreiről kedden szavaz a parlament.

A szuvernitásvédelmi törvény alapján a hivatal civilektől, újságírókon át ellenzéki politikusokig bárkit vizsgálhat majd, akiről azt feltételezi, hogy veszélyezteti az ország szuverenitását.

A múlt héten a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, Pardavi Márta elemezte a jogszabályt a 444-en. (24.hu)