Sztrájkoltak a román statisztikusok

külföld
2023 december 11., 18:54

Romániában tüntetésekkel, spontán munkabeszüntetéssel tiltakoztak a rendőrök, statisztikusok és más közalkalmazottak a kormány bérpolitikája ellen, és a kormányfő által beígért 5 százaléknál magasabb béremelést követeltek.

A rendőrök országos szakszervezete a pénzügyminisztérium előtt kezdte el a 4 naposra tervezett tüntetéssorozatát, amit a kormány adó- és pénzügyi intézkedéseket előirányzó tervezetének nyilvánosságra kerülése váltott ki. A rendőrök szerint a kormány „kigúnyolja őket” azzal, hogy január 1-től csak 5 százalékkal emeli meg a közszférában dolgozók, köztük a belügyi alkalmazottak bérét.

A statisztikai hivatal országos és területi irodáinak kb. 900 alkalmazottja úgy döntött, hogy az ágazat alkalmazottjainak bérezéséről szóló megállapodás végrehajtásának elmaradása miatt egy napra beszünteti a munkát. Az érdekvédelmi szövetségük szerint az egynapos sztrájkkal akarják felhívni a figyelmet arra, hogy a munkájuk nélkül nem lehet megszervezni a jövő évi választásokat.

photo_camera Fotó: Kiss Bence/444

Az Egészségügyi Szolidaritás nevű szakszervezeti szövetség közölte: jövő héten a kormány, a munkaügyi, az egészségügyi és a pénzügyminisztérium székhelye előtt tervez jelképes sztrájkőrséget állítani, mivel az érdekképviseleti szervezet tagjai elégedetlenek a kormány által 2024-re bejelentett 5 százalékos közalkalmazotti béremeléssel, ami „messze elmarad az egészségügyi dolgozók várakozásaitól”.

A jegyzők és bírósági alkalmazottak az ügyfélfogadási idő felére csökkentésével, a túlórázás megtagadásával a telefonok munkaidőn kívüli kikapcsolásával követelnek magasabb béreket.

Marcel Ciolacu miniszterelnök újságírók előtt azt mondta: 2024-től a közméltóságok kivételével minden közalkalmazottnak 5 százalékkal növelik a fizetését. A bukaresti kormány várhatóan a csütörtöki ülésén fogadja el a jövő évi állami költségvetés tervezetét, amit jövő héten a parlament is megvitathat, és szavazhat róla. Ha esetleg megtámadják az alkotmánybíróságon, a testület karácsony és szilveszter között hozhat döntést – mondta Ciolacu. (MTI)