315 ezres orosz veszteségről szivárogtat az amerikai hírszerzés

külföld
2023 december 12., 19:23

315 ezer orosz katona sebesült vagy halt meg az Ukrajna elleni invázió kezdete, vagyis 2022 februárja óta - áll egy titkosítás alól feloldott amerikai hírszerzési jelentésben, állítják a szöveget ismerő nemzetbiztonsági források. A jelentés szerint a lassan két éve vívott háború 18 évvel vetette vissza az orosz hadsereg képességeit.

A jelentés szövegét ismerő anonim források azt hangsúlyozzák, hogy Oroszország 360 ezres létszámmal kezdte az inváziót, vagyis ahhoz képest 87 százalékos lenne ez alapján a veszteség.

photo_camera Győzelem napi felvonulás, Moszkva, 2023. Fotó: THE KREMLIN MOSCOW/dpa Picture-Alliance via AFP

Más kérdés, hogy itt kicsit az almát hasonlítják össze a körtével, hiszen 2022 végén újabb 300 ezer katonát mozgósított a Kreml. Moszkva azóta tagadja, hogy újabb mozgósításra készülne, de a hadsereg teljes elméleti létszámát 2,2 millióra emelték. Több jel utal arra, hogy bizonyos csoportokból, így a kettős állampolgársággal rendelkező közép-ázsiai hátterű bevándorlók közül célzottan rekrutálnak.

A súlyos orosz veszteségekről szóló amerikai szivárogtatás időzítése egybeesik Zelenszkij washingtoni látogatásával, amin az ukrán elnök arról próbálja - egyelőre kevés sikerrel - meggyőzni a republikánus képviselőket, hogy szavazzák meg az Ukrajnának szánt 61 milliárd dolláros újabb támogatási csomagot.