Súlyos politikai játszmák veszélyeztetik Ukrajna támogatását

külföld
2023 december 06., 14:24

Növekszik a bizonytalanság Ukrajna mindkét nyugati katonai-pénzügyi támogatási forrásának jövője körül. Ennek Európában és Amerikában is oka, hogy a támogatások jóváhagyását a fáradó közvéleményre is játszó erők Ukrajnától független ügyekkel kapcsolják össze, hogy csomagban kényszerítsenek ki nagyobb alkukat.

Míg az Európai Unió 50 milliárd eurós ukrán támogatását a magyar kormány blokkolja – a tényleges motiváció homályosan összetett, az uniós vezetők krízismenedzsmentbe kapcsoltak, de Orbán eltökéltnek látszik –, az Egyesült Államokban a republikánusok nem hajlandók hozzájárulni ahhoz a 110 milliárd dolláros nemzetbiztonsági csomaghoz, amiből 61 milliárd Ukrajnának menne.

Az amerikai csomag részben katonai, részben humanitárius segítség fedezetét biztosítaná Kijevnek. A Biden-kormányzat még októberben nyújtotta be, a Szenátus a héten szavazott volna róla. A keddi zárt bizottsági ülés azonban olyan politikai adok-kapokba fulladt, hogy több republikánus szenátor kivonult közben, az eredeti menetrend szerint videóhíváson keresztül bekapcsolódó Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig az utolsó pillanatban inkább lemondta a részvételét.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.