Abortusza miatt perelte Texas államot, most egy másik államba utazott abortuszra

külföld
2023 december 12., 05:55

A 31 éves Kate Cox abortuszt szeretett volna, miután magzatánál Edwards-szindrómát, más néven 18-as triszómiát diagnosztizáltak, ami az esetek túlnyomó részében a magzat vagy a csecsemő korai – utóbbi esetében a születést követő egy héten belüli – halálával végződik.

Kate Cox azonban Texasban él, az Egyesült Államokban pedig itt a legszigorúbb az abortusztörvény, már a fogantatás pillanatától kezdve tilos a terhességmegszakítás. Cox bírósági beadványai szerint az orvosok nem voltak hajlandóak elvégezni az abortuszt, mondván, hogy „meg van kötve a kezük”, amíg a magzat szíve ver. Emiatt pert indított, és egy alacsonyabb szintű bíróság engedélyezte is számára az abortuszt, de a texasi legfelsőbb bíróság hétfőn eltörölte ezt a rá vonatkozó mentességet.

A BBC azt írja, ez az ügy vélhetően az első olyan eset volt, amikor bíróság által elrendelt abortuszt kértek azóta, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága tavaly felszámolta az abortuszhoz való jog alkotmányos védelmét, hatályon kívül helyezte a Roe kontra Wade ítéletet, és az egyes államoknak hatalmat adott az abortuszhoz való jog szabályozására.

A nő már elutazott egy másik államba, hogy ott végezzenek rajta abortuszt. Texasban nincs olyan törvény, ami tiltaná, hogy más államokba utazzon valaki abortuszra, de az elmúlt hónapokban néhány megyében már elfogadtak ilyen korlátozásokat. (BBC)