Milliárdos cégeket adott az állam ingyen Lázár alapítványának

POLITIKA
2023 december 12., 20:02

Kedden a parlementben a Fidesz, a KDNP és az MSZP képviselői is megszavazták azt a salátatörvényt, aminek az egyik pontja alapján az állam ingyen odaadja a Lázár János által vezetett Jövő Nemzedék Földje Alapítványnak az évi 20-30 milliárdos árbevételű ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt-t és a Concordia Közraktár Zrt-t. Ahogy a K-Monitor megjegyezte, az ATEV Fehérjefeldolgozó az elmúlt években több tíz milliárd forintnyi agrártámogatást kapott, a Concordia pedig 1,5 milliárdos árbevételű, több mint 100 főt foglalkoztat és országszerte vannak közraktárai.

Lázár János
photo_camera Lázár János Fotó: Németh Dániel/444

Lázár alapítványa korábban már megkapta a Mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaság legelőit, erdeit, szántóit és a ménesbirtok 100 százalékos részvénycsomagját. Lázár János a novemberi meghallgatásán az állami fehérjefeldolgozó megszerzéséről azt mondta, hosszú távon az állam eladási szándékától az menti meg ezeket a cégeket azzal, hogy közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokba kerülnek.

Érdemes megnézni, hogy ha egy közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány nem veszi ki a cégből minden évben a profitot - másfél milliárd forintról beszélünk, nem kevés pénzről -, akkor azt hogyan lehet működtetni és hogyan lehet használni. Úgy ítélem meg, hogy a kormány ezt jó konstrukciónak tartotta, ezért az ATEV részvényeket és az ATEV felügyeletét az alapítványunkra akarja bízni. Nyilvánvalóan közfeladatot fog hozzárendelni, tehát nem arról lesz szó, hogy nálunk egy csomó pénz lesz, és azon ülünk vagy hülyeségekre költjük; meg van szabva, hogy az alapítvány milyen közfeladatot finanszírozhat és kell finanszíroznia ennek a cégnek a működtetésével. A mi alapítványunk egy agrárprofilú alapítvány, amely az agrárpiacon terjeszkedni szándékozik, a cégeink fölvásárlásokat is terveznek, és azt szeretném, ha a magyar agrárium egy bizonyos része, akár a korábban államhoz köthető része a magyar agráriumhoz kapcsolódó közfeladatok finanszírozásába tartósan beférne” - mondta Lázár János, aki a keddi ülésen személyesen is megszavazta, hogy az alapítványához kerüljenek a milliárdos cégek.