Népszavazást kezdeményez az aktív eutanáziáról a Momentum

belföld
2023 december 12., 09:37

A Momentum azt írja, támogatják Karsai Dánielt és a hozzá hasonló, gyógyíthatatlan betegségben szenvedőket a méltóságukért és szabadságukért folytatott harcukban.

Karsai Dániel 2023 őszén
photo_camera Dr. Karsai Dániel Fotó: Kristóf Balázs/444

Először határozati javaslatot nyújtottak be az Országgyűlésnek, ami utat engedne a szabad életvégi döntésekre vonatkozó jogszabályok módosítására, most pedig népszavazást kezdeményeznek a szabad életvégi döntésért.

A nemzeti választási bizottsághoz az alábbi kérdéseket nyújtották be:

  1. Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető Törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik gyógyíthatatlan, számukra elviselhetetlen mértékű fizikai vagy mentális szenvedést okozó és emiatt az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, halálos betegségben szenvednek és állapotukban nem várható javulás?
  2. Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető Törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik fizikai állapotuk okán az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, a javulás lehetősége nélküli helyzetben vannak?

„Ma Magyarországon a gyógyíthatatlan betegségben szenvedőknek nincs lehetőségük arra, hogy méltósággal fejezzék be az életüket. Sőt, még arra sincs lehetőségük, hogy ezt külföldön tegyék, ugyanis a hatályos jogszabályaink alapján külföldön is büntetőjogi eszközökkel üldözendő az, aki a méltóságteljes eltávozásban segítséget nyújt” – írja a párt.

A Momentum most aktivisták jelentkezését várja, akik támogatják az ügyet és segítenek az aláírásgyűjtésben.

Karsai Dániel alkotmányjogász nemrég jelentette be, hogy a gyógyíthatatlan ALS betegséget diagnosztizálták nála. A betegség a központi idegrendszer mozgásért, beszédért, nyelésért és légzésért felelős izmainak pusztulásával, idővel teljes bénulással és fulladással jár. A betegség kialakulásának pontos okai nem ismertek, így nem is gyógyítható.

Karsai a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, hogy hogy maga dönthessen az élete végéről, az aktív életvégi döntések ugyanis most nem legálisak Magyarországon.