Politico: Jöhetnek az eurómilliárdok Magyarországra

gazdaság
2023 december 12., 08:15

A korrupció és a jogállamiság miatt befagyasztott 10 milliárd eurós uniós támogatás odaítéléséről dönthetnek keddi ülésükön az uniós biztosok – írja a Politico alapján a hvg.hu. A cikk szerint mindez Orbán győzelmét, illetve Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének vereségét jelentené, főleg hogy utóbbit épp most támadja a magyar kormány a legújabb plakátkampányával.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A Politico szerint a döntés több uniós vezetőnek is kínos lehet, mert így Emmanuel Macron francia elnöknek és Olaf Scholz német kancellárnak is el kell magyaráznia a választóknak, hogy miért finanszíroznak egy olyan kormányt, ami sokszor Oroszországot támogatja az uniós vitákban.

Az Európai Bizottság eközben azt mondja, csak a szabályokat tartják be azzal, hogy feloldják a pénzek blokkolását, miután Magyarország végrehajtotta a szükséges reformokat, és most már tiszteletben tartja a jogállamiságot.

A Bizottság egyik tisztviselője a Politicónak azt mondta, az uniós pénzek befagyasztása „valójában sokkal hatékonyabb volt, mint amire számítottunk”. Egy másik pedig úgy fogalmazott, hogy folytathatnák a támogatások befagyasztását, de azzal épp a jogállamiságot csorbítanák. „Ha a Bizottság nem ad zöld utat a pénzeknek, Magyarország perelhet, és valószínűleg meg is nyerné.”