10 milliárd eurónyi uniós pénzzel karácsonyozhat a magyar kormány

POLITIKA
2023 december 01., 05:38

Felgyorsultak a tárgyalások az Európai Bizottság és a magyar kormány között, így várhatóan már a december 14-én kezdődő EU-csúcs előtt feloldhat 10 milliárd eurónyi befagyasztott forrást a Bizottság - írta meg a Szabad Európa.

Az összeget a Magyarországnak járó, 21,7 milliárd eurós kohéziós alapból fizetnék ki, a pénz pedig várhatóan jövő februárban érkezne meg.

A forrásokhoz eddig azért nem jutott hozzá Magyarország, mert nem felel meg a horizontális feljogosító feltételeknek. Az Európai Bizottság 21 szupermérföldkő teljesítését kérte a magyar kormánytól, ezek közül már csak a Kúria ügyelosztási rendszerével és a bíróságok előzetes döntéshozatali eljárásával kapcsolatos feltételek nyitottak.

Orbán Viktor az október EU-csúcson
photo_camera Orbán Viktor az október EU-csúcson Fotó: NICOLAS ECONOMOU/NurPhoto via AFP

Magyarország uniós állandó képviselője szerdán informálisan már átadta a magyar kormány javaslatait, amelyről Bóka János, európai ügyekért felelős miniszter pénteken tárgyal Didier Reynders igazságügyi biztossal.

Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter egyébként kedden még arról beszélt, előfordulhat, hogy az uniós pénzek csak a júniusi EP-választások után érkeznek meg.