A polgári engedetlenkedő tanárok felelősségre vonásáról is kérdezik az iskolaigazgatókat a Belügyminisztérium kérdőívében

oktatás
2023 december 13., 06:15

A Belügyminisztérium hétfőn jelentette be, hogy „iskolai ügyekben” ismét felmérést indít a szülők, pedagógusok és az iskolaigazgatók körében, az iskolaigazgatók és tanárok pedig már meg is kapták a kérdőíveket kedden, amik eljutottak a Népszavához.

Az egyik, igazgatóknak szánt kérdés például úgy hangzik: Egyetért azzal, hogy a jogtalan munkabeszüntetésben részt vevő pedagógusokat felelősségre vonják?

De olyan kérdésekkel is foglalkozik az igazgatók kérdőíve, mint:

  • a pedagógusok munkájának értékelése,
  • az intézményi tanfelügyelet,
  • a 2024 nyarától induló új tanári teljesítményértékelő rendszer.

A tanároktól azt kérdezik, hogy szükség van-e az iskolaőrökre, továbbá kérdezik őket a bérek határidőben történő kifizetéséről, és hogy a főállásuk mellett folytatnak-e más keresetkiegészítő tevékenységet.

Mindkét kérdőívben szerepel egy adminisztratív terhekről, a tanév rendjének változásáról – a hosszabb téli és tavaszi szünetről, rövidebb nyári vakációról – szóló kérdés, valamint a tanulók és a pedagógusok iskolai mobiltelefon-használata is szóba kerül. Bár a kérdőív elvben anonim, az igazgatók és a pedagógusok csak akkor tölthetik ki, ha megadják iskolájuk OM azonosítóját.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint „a felmérésben tipikus „alákérdezős” kérdések vannak, a nemzeti konzultációs kérdőívekre hasonlítanak, vagyis teljesen fals eredményekre és kormányzati döntésekre adhatnak lehetőséget”.