Brüsszel minden vágya így teljesüljön: már meg is jelent a Magyar Közlönyben az igazságügyi reform

külföld
2023 december 13., 13:17

Egy órája sincs, hogy hírt adtunk arról: az Európai Bizottság előbb a Magyar Közlönyben szeretné látni az igazságügyi reformot, mielőtt odaadják a befagyasztott támogatást, és az erről szóló salátatörvényt tartalmazó Magyar Közlöny már meg is jelent.

Az Európai Unió végrehajtó testülete szerdán azt közölte: az igazságügyi reformot először az ország hivatalos lapjában kell közzétenni, hogy teljes körűen életbe léphessen. A megtévesztő cím ellenére (2023. évi LXXXV. törvény Az egyetemek és a kutatóintézetek, valamint a gazdaság összekapcsoltságának erősítéséhez szükséges egyes törvények, továbbá egyes felnőttképzési és kulturális tárgyú törvények módosításáról) ennek a 18 oldalas jogszabálynak a második pontja rendezi a Brüsszel által utolsó körben jelzett vitás kérdéseket.

Ez azt jelenti, hogy az uniós végrehajtó testület várhatóan már szerdán bejelenti a 30 milliárd eurós, befagyasztott magyar támogatás egy 10 milliárdos részének az odaítélést. Az egyre fokozódó, kölcsönös bizalmatlanságról árulkodó helyzetben, amikor Brüsszel egy elfogadott, államfő által is aláírt törvény kihirdetését is megvárta, a magyar kormány és törvényhozás tehát végül minden, az ezzel az üggyel kapcsolatos konkrét uniós elvárást teljesített. Ahogyan a Válasz Online elemzésében olvasható: „nem az Ukrajnát vagy az EU költségvetési felülvizsgálatát fenyegető zsarolás nyomán válik hozzáférhetővé ez a sok pénz, hanem azért, mert a magyar parlament és a kormány olyan törvényeket és határozatokat fogadott el, amelyeket elvártak tőlük az Európai Bizottságban.”