Megkezdi az EU a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával

eu
2023 december 14., 17:57

Megegyeztek az uniós vezetők az EU-csúcs egyik legfontosabb kérdésében. Az Európai Unió megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával.

Emellett Grúzia tagjelölti státuszt kapott, Bosznia-Hercegovinával pedig akkor indulhatnak meg a csatlakozási tárgyalások, ha teljesítik az Unió által elvárt kritériumokat.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a döntést előbb az X-en jelentette be, majd személyesen is megerősítette a helyszínen lévő újságíróknak.

Charles Michel személyesen jelenti be a döntést a jelenlévő újságíróknak
photo_camera Charles Michel személyesen jelenti be a döntést a jelenlévő újságíróknak Fotó: JOHN THYS/AFP

Orbán Viktor előzetesen azt mondta, elképzelhetetlennek tartja ezt a döntést, ami a Politico és a Guardian értesülései szerint végül úgy született meg, hogy a magyar miniszterelnök kiment a szobából. Ez a megoldás Olaf Scholz német kancellár ötlete volt. Megbeszélésen jelenlévő források szerint Orbán konstruktívan elfogadta Scholz ötletét, és a többi politikussal egyeztetve elhagyta a szobát. Uniós tisztségviselők szerint a Tanács határozata jogszerű volt, mert egyetlen tag sem blokkolta azt.

Orbán a döntés után egy videót tett közzé a Facebookon, amiben arról beszélt, hogy Magyarország a rossz döntésben nem volt hajlandó részt venni, ezért inkább távol maradt a szavazástól.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója azonban nem sokkal később arról beszélt, hogy a konkrét tárgyalások megkezdéséhez egyhangú döntéshozatalra van szükség. Ez a döntés nem született meg, ezért későbbre tolódik.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az X-en Ukrajna és egész Európa győzelmének nevezte a döntést. Maia Sandu moldáv elnök is az X-en mondott köszönetet. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pedig stratégiai döntésről írt, ami örökre bevésődött az Unió történelmébe.

Ursula von der Leyen, Volodimir Zelenszkij és Charles Michel
photo_camera Ursula von der Leyen, Volodimir Zelenszkij és Charles Michel Fotó: KENZO TRIBOUILLARD/AFP

A mostani döntés csak a csatlakozási tárgyalások megindulását jelenti Ukrajna és Moldova számára. A teljes státuszig vezető folyamat hosszú évekig is eltarthat. Törökország például 1999-ben kapott tagjelölti státuszt, 2005-ben a csatlakozási tárgyalásai is megkezdődtek, ma mégis messzebb van a tagságtól, mint 15 évvel ezelőtt.

Az EU-csúcs folytatódik tovább, a politikusoknak meg kell egyezniük az uniós költségvetés kiegészítéséről és az Ukrajnának szánt pénzügyi támogatás összegéről is. Előbbi kérdésben már csütörtök délután közeledtek egymáshoz az álláspontok, az eredetileg tervezett 66 milliárd euró helyett már csak 22 milliárdnyi tagállami hozzájárulásról tárgyalnak a politikusok.