Orosz és kínai katonai repülők hatoltak be Dél-Korea védelmi zónájába, Szöul vadászgépeket riadóztatott

külföld
2023 december 14., 08:43

Dél-Korea csütörtökön vadászgépeket riadóztatott, miután két kínai és négy orosz katonai repülőgép belépett az ország légvédelmi övezetébe – írja a Reuters a dél-koreai hadsereg tájékoztatása nyomán.

photo_camera Kínai J-10 vadászgép egy 2022. augusztusi légi parádén
Fotó: STRINGER/Anadolu via AFP

Az orosz és kínai repülőgépek helyi idő szerint 11 óra 53 perc (ez magyar idő szerint hajnali 3 óra 53 perc) és 12 óra 10 perc között tartózkodtak a Dél-Korea a keleti partjainál lévő légvédelmi azonosító zónába (ADIZ), majd elhagyták a területet.

A szöuli hadsereg azt is közölte, hogy a gépek nem sértették meg Dél-Korea légterét, és nem jelentettek fenyegetést az ország területére sem. Az ADIZ ugyanis a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet szerint egy olyan, jellemzően nagy kiterjedésű tengerpartokkal rendelkező országok által létrehozott légvédelmi azonosító övezet, amely kívül esik egy-egy állam légterén, de ahol az országok egyoldalúan megkövetelhetik, hogy a belépő járművek azonosítsák magukat.

Dél-Korea létrehozott ilyen zónát, de azt Kína és Oroszország sem ismeri el, Peking szerint az ilyen zónákban minden országnak szabad manővereket végrehajtania. Ezt azért tehetik meg, mert a légtérrel ellentétben a légvédelmi zónákat nem szabályozzák nemzetközi jogszabályok.