Az izraeli védelmi miniszter szerint a háború még „több hónapig” fog tartani

háború
2023 december 15., 08:19

Az amerikai kormány szeretné, ha az Izrael és a Hamász közötti háború „a lehető leghamarabb” véget érne. Ezt a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője közölte, Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó tel-avivi látogatásáról pedig azt mondta, úgy tudják, Izrael „a közeljövőben” „alacsony intenzitású műveletekre” tér át a Gázai övezetben. John Kirby ehhez hozzátette azt is, hogy nem az Egyesült Államok „diktál” Izraelnek.

Kirby azt mondta, a háború „addig tart majd, ameddig fel nem számolják ezt a fenyegetést, de nyilvánvalóan mindannyian azt szeretnénk, ha minél hamarabb véget érne”.

Az izraeli védelmi miniszter Jake Sullivannek azt mondta, a konfliktus még „több hónapig” fog tartani, bár a BBC a CBS Newsra hivatkozva azt írja, két amerikai tisztviselő szerint Izrael azt mondta a Fehér Háznak, hogy a háború jelenlegi szakaszának két-három héten belül véget kell érnie.

photo_camera A Gázai övezet déli részén fekvő Rafah 2023. december 14-én Fotó: MAHMUD HAMS/AFP

A Reuters eközben azt írja, az Egyesült Államok biztonsági megbízottja arról folytatott megbeszéléseket Izraellel, hogy stratégiájukat a Hamász ellen Gázában a „precíziós támadások” irányába mozdítsa a jelenlegi széles körű szárazföldi hadjárat helyett, miután a palesztinok súlyos támadásokról számoltak be pénteken.

A palesztin lakosság és hatóságok szerint izraeli tankok és repülőgépek támadták és bombázták a Gázai övezet északi részét, valamint az enklávé déli részén fekvő Han Júniszt és Rafahot. Han Júniszban pénteken kora reggel palesztin egészségügyi tisztviselők szerint négy ember, köztük két gyerek meghalt és többen megsebesültek egy házra mért légicsapásban.

A hivatalos palesztin hírügynökség szerint az éjjel izraeli légicsapásokban emberek tucatjai haltak vagy sebesültek meg. Közlésük szerint légicsapás ért egy lakótömböt is a rafahi kórház közelében.

Szintén a Reuters információi szerint az izraeli különleges erők pénteken közölték, hogy megtalálták a 28 éves Elia Toledano holttestét. Őt október 7. óta tartotta fogva a Hamász, miután elvitték a dél-izraeli sivatagban tartott Supernova fesztiválról, amit megrohamoztak a Hamász fegyveresei.

A lap azt írja, miután Izrael a Gázai övezet 40 km hosszan tartó részét bombázza, semmi jele annak, hogy tűzszünetre kerülne sor, ami lehetővé tenné a civilek számára a túléléshez szükséges segélyek szállítását.