Magyar Nemzet: Több helyszínen is házkutatást tartott a NAV a 24.hu tulajdonosának ügyében

bűnügy
2023 december 15., 08:32

Több helyszínen is házkutatást tartott, majd bizonyítékokat foglalt le a NAV abban a büntetőügyben, ami a 24.hu-t is kiadó Central Médiacsoport tulajdonosához, Varga Zoltánhoz köthető – írja a Magyar Nemzet.

2022 novemberében különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt gyanúsítottként hallgatta ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Varga Zoltánt, a Centrál Médiacsoport tulajdonosát, miután Budai Gyula fideszes képviselő 2021-ben feljelentést tett az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF), majd pár hónappal később a NAV-nál.

Akkori információk szerint a feljelentés lényege, hogy a Central Fund Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. áron alul adta el a Nógrád Vegyipari Zrt.-t 2020 áprilisában. A feljelentés szerint Varga az igazgatósági ülésen elmondta, hogy a cég értéke valószínűleg nagyobb, mint az Avogadro 2020 Projekt Kft. 459 millió forintos vételi ajánlata, de a körülményeket figyelembe véve annak elfogadását javasolta. Létrehozásakor 600 millió forintot fektettek be a Nógrád Vegyipari Zrt.-be.

A Magyar Nemzet azt írja, a NAV most „okiratokat és elektronikus adatokat” foglalt le, de a hatóság további információkat nem közölt.

Varga Zoltán egy évvel ezelőtt arról beszélt, hogy a nyomásgyakorlás hatására sem akarja eladni a Centrált.

11:30 - Frissítés:

„Szeretném hangsúlyozni az ügy kapcsán, hogy ügyfelem semmilyen bűncselekményt nem követett el. Hozzávetőlegesen havonta kértünk betekintést az iratokba, de az elmúlt 6 hónapban tudomásom szerint érdemi nyomozati cselekmény nem történt az ügyben. December 6-án, a Central Irodaházába nagy erőkkel kivonult a NAV nyomozó főosztálya és olyan iratokat vittek el, amiket elektronikus úton is be tudtunk volna küldeni. 2025 év elejéig lehet hivatalosan nyomozni az ügyben és továbbra is fenntartjuk az álláspontunkat, hogy az ügyfelemmel közölt gyanúsítás hiányos és a büntető jogszabályok téves értelmezésén alapul. Ettől függetlenül a gyanúsítás minden pontját tényekkel és bizonyítékokkal alátámasztva cáfoltuk” – nyilatkozta Papp Gábor, Varga Zoltán ügyvédje.