Soha nem lesz vége a finn-orosz határ-sagának

külföld
2023 december 15., 20:06

Finnország pénteken ismét egy hónapra lezárta Oroszországgal közös határátkelőit, mivel alig két nap alatt háromszázan kértek menedéket, írja a Reuters. A kéthetes teljes zárás után csütörtökön nyílt meg két határátkelő, de a finnek már aznap döntöttek a pénteki újabb zárásról.

Novemberben kilencszázan kértek menedéket, ők voltak azok, akik zömmel biciklivel közelítették meg a sokszor hóval borított határokat. Olyan, még Oroszországtól is távol fekvő országokból is érkeztek, mint Kenya, Marokkó, Szomália vagy Jemen.

Helsinki szerint ezek az emberek csakis Moszkva szervezésében érkezhettek a finn határhoz. Ez a bosszú azért, hogy a sokáig katonai semlegességet hirdető ország idén, az orosz-ukrán háború miatti fenyegetés hatására a NATO tagja lett. A Kreml tagadja a vádakat.

Az oroszok a délen, a Helsinki és Szentpétervár között félúton fekvő Vaalimaa határátkelőn annyi migráns engedtek át, hogy teljesen elfoglalták az átkelőt, emiatt Finnországból nem lehetett Oroszországba jutni. Sok orosz, aki a zárás hallatán gyorsan haza akart térni, emiatt egész nap várakozni kényszerült - voltak, akik családjukkal együtt, éhtelen-szomjan.

A migránsok miatt nem haladt a sor Oroszország felé
photo_camera A migránsok miatt nem haladt a sor Oroszország felé Fotó: HEIKKI SAUKKOMAA/AFP

A közúti határzár ellenére Finnország a reptereken és kikötőkben továbbra is fogad migránsokat.