Kijev szerint Magyarország uniós szavazati joga is veszélybe került a Világtörténelem Legnagyobb Kislisszolása előtt

külföld
2023 december 16., 08:34

Az EU-tagállamok azt fontolgatták, hogy elvegyék Magyarország vétójogát, ha Orbán Viktor nem engedett volna az ukrajnai csatlakozási tárgyalások megkezdésének ügyében az EU-csúcson – ezt állítja a Pravda angol nyelvű kiadásában Olha Sztefanyisina, az európai és euroatlanti integrációért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes.

Olha Sztefanyisina, az uniós csatlakozásért felelős ukrán miniszterelnökhelyettes.
photo_camera Olha Sztefanyisina, az uniós csatlakozásért felelős ukrán miniszterelnökhelyettes. Fotó: JORG CARSTENSEN/dpa Picture-Alliance via AFP

Szerinte az EU vezetőinek „számos lehetőségük és alternatívájuk” van, amelyek lehetővé tennék, hogy konszenzusra jussanak a csúcstalálkozóra hozott kérdésekben. „Tisztában voltunk vele: ha nem született volna meg ez a kompromisszum, az azt jelentette volna, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek más motivációi vannak, mint amit nyilvánosan mond. De a döntés megszületett” - tette hozzá Sztefanyisina.

„Ha a tegnapi helyzet kritikusabb is lett volna, mint amilyen valójában volt, a 26 uniós tagállam kész volt megfosztani Magyarországot a szavazati jogától. Ez egy hivatalos eljárás, még egyszer sem folyamodtak hozzá, de ott van a lehetősége”, fogalmazott a politikus, aki szerint ez is szerepet játszott a Világtörténelem Legnagyobb Kislisszolásában, abban, hogy Orbán Viktor, amikor szavazni kellett az ukrán uniós csatlakozási tárgyalások elkezdéséről, elhagyta a termet.

Szerinte ha Orbán nem is akarta a tárgyalások megkezdését, nem lehet elégedetlen az EU-csúcs után. „A magyar miniszterelnök elérte a céljait, a Magyarországnak szánt 10 milliárd eurót feloldották, és mindenki próbált a kedvében járni”.

Kiemelt videóink