Tagadja a Belügyminisztérium, hogy direkt nem hagynák pénzhez jutni az ellenzéki önkormányzatokat

POLITIKA
2023 december 16., 19:52

2011 óta az önkormányzatok szinte csak a kormány engedélyével vehetnek fel hitelt. A kormány csütörtökön tette közzé, melyik kérelmeket hagyta jóvá, melyikeket utasította el, és épp úgy alakult, hogy a kormánybarát önkormányzatok általában pozitív választ kaptak, az ellenzékiek pedig nem kaptak engedélyt.

Például Békéscsaba mind a 18 projektjére rábólintottak, míg a Fővárosi Önkormányzat mind a 6 kérelmével elhasalt. Nem járt szerncsével Miskolc, Dunaújváros és Gödöllő sem. Szolnoknak, Szarvasnak és Sopronnak viszont engedték a hitelfelvételt. Siófok az egyetlen olyan város, amit nem Fidesz-közeli polgármester vezet, nekik 600 milliót hagytak jóvá önkormányzati tulajdonú létesítmények felújítására, fejlesztésére, valamint a fűtés- és világítási rendszer korszerűsítésére.

Idén nyáron Lázár János nagy felháborodást keltett, amikor azzal fenyegette meg szülővárosát, hogy ha megválasztják Márki-Zay Pétert polgármesternek, a kormánytól semmiféle támogatásra és együttműködésre nem számíthatnak. Októberre finomított ezen. Ráadásul miután a kormány leállította a Modern Városok Programot, és éppen Lázár döntheti el, melyik programelemek valósulhatnak még meg.

A Belügyminisztérium az ATV-nek szombaton azt írta, hogy minden esetben a beadott kérelmek alapján hoztak a döntést. „Azoknak az önkormányzatoknak a hitelkérelmét támogatta, akik jól gazdálkodnak, akiknél a csőd és az eladósodás nem fenyeget” - írták.