38,5 milliárd forintos bónuszt kaphat a Ryanair vezérigazgatója

külföld
2023 december 18., 10:48

Rekordmagasságban vannak a Ryanair részvényei, ami azt jelenti, hogy a fapados légitársaság főnöke, Michael O'Leary egy esetleges 100 millió eurós, átszámítva 38,5 milliárd forintos bónuszt kaphat. Ez az európai vállalati történelem legnagyobb prémiuma lenne, írja a Guardian.

photo_camera Fotó: BEATA ZAWRZEL/NurPhoto via AFP

A Financial Times szerint O’Leary az összeget részvényopció formájában kaphatja meg - azaz kedvezményes áron vásárolhat részvényeket -, ha a Ryanair árfolyama 28 napig 21 eurónál magasabb marad. A Bloomberg a következő 12 hónapra átlagosan 24 eurós árfolyamot jósol, amivel a cég könnyen a bónusz begyűjtéséhez szükséges küszöbérték fölé kerülne.

A vezető akkor is kaphatna prémiumot, ha a vállalat 2,2 milliárd eurós éves adózás utáni nyereséget ér el, de ez kevésbé valószínű, az előrejelzések szerint március végéig tartó évre körülbelül 2,05 milliárd eurós lehet a profit.

A beszólós természetű O'Leary itthon a repülőjegyekre kivetett különadó tavaly nyári bevezetése körüli balhé miatt lett ismert, többször leidiótázta Nagy Mártont, valamint a minisztert és Gulyás Gergelyt Dumbhoz és Dumberhez hasonlította.