A Fehér Ház szerint az év végén kimerül az ukrajnai katonai támogatás kerete

háború
2023 december 18., 20:42

A Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője szerint az amerikai kormányzat ebben az évben még egy katonai támogatási csomagot tud összeállítani Ukrajnának a rendelkezésre álló keretből, azután elfogy a pénz.

John Kirby az online sajtóértekezletén elmondta, hogy a források megszűnése érinti az amerikai katonai készletek visszatöltését is, ugyanis az ukrajnai támogatások túlnyomó részét a hadsereg raktáraiban rendelkezésre álló eszközökből hívják le és juttatják el Ukrajnába. Azt is megállapította, hogy az Ukrajnának elküldött katonai eszközök pótlása az amerikai védelmi iparnak munkahelyeket teremt, és segít a gyártósorok bővítésében.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora szerint Oroszország szárazföldi offenzívára készül Ukrajna keleti részén, amit egyelőre – részben az Ukrajna rendelkezésére bocsátott katonai eszközök miatt – sikerült megakadályozni.

Arra a kérdésre, hogy az amerikai kormánynak van-e B terve, ha a kongresszus nem fogadja el a további ukrán támogatásról szóló újabb keretet, John Kirby úgy reagált: „szükség van a kiegészítő forrásokra”. A védelmi minisztérium számvevője, Mike McCord levélben hívta fel a törvényhozás figyelmét arra, hogy a Pentagon minden rendelkezésre álló forrást elkülönített, ezért sürgős cselekvésre van szükség.

Az illetékes szerint a Fehér Ház aktívan egyeztet a kongresszusi vezetőkkel, hogy megoldást találjanak, és Joe Biden elnök készen áll a kompromisszumra.

Ukrán tank a Donecki területnél 2023. november 21-én.
photo_camera Ukrán tank a Donecki területnél 2023. november 21-én. Fotó: Anatolii Stepanov/AFP

A kongresszus republikánus tagjainak egy része, köztük az alsóház, a képviselőház elnöke határozott lépéseket vár a kormánytól az USA migrációs válságának kezelése érdekében, így a bevándorlási politika gyökeres átalakítását. Ezt szabják az Ukrajna további támogatásról is szóló elnöki kérés elfogadásának feltételéül.

Joe Biden elnök ősszel kb. 110 milliárd dollár költségvetési kiegészítés elfogadását kérte a kongresszustól, amiből 61 milliárdot szánnak Ukrajnának, de jutna belőle Izraelnek és bizonyos határintézkedésekre is.

John Kirby a kormány jelentős partnerének nevezte a belföldi védelmi ipar szereplőit, és azzal érvelt, hogy a gyártósorok nyitva tartása az USA nemzetbiztonsági érdeke is. Felidézte azt is, hogy az ukrán kormány képviselői nemrég Washingtonban tárgyaltak az ukrán és amerikai védelmi szektor közötti együttműködés elmélyítéséről, ami már a háború utáni időszakra vonatkozó terveket tartalmaz. (MTI)