Orbán Viktor hivatalos fizetése jövőre túllépheti a 6,5 milliót

PÉNZ
2023 december 18., 07:44

Annak a szabálynak köszönhetően, ami a parlamenti képviselők alapfizetését az előző évi bruttó átlagbér háromszorosában határozza meg, a honatyák/honanyák bére legalább bruttó 232 ezer forinttal, Orbán Viktor fizetése pedig akár bruttó 859 ezer forinttal is emelkedhet márciustól, számolta ki az RTL az alapján, hogy az előrejelzéseknek szerint a 2023-as átlagbér 15 százalékkal emelkedett.

A miniszterelnök fizetése így már 6,5 millió forint felett lesz. Orbán fizetése egyébként csak idén 623 ezer forinttal nőtt.

photo_camera Fotó: Kaufmann Balázs / 444

A csatorna idézi a Kopint-Tárki előrejelzését, miszerint az átlagbérek emelkedésénél nem sikerül felülmúlni a 17 százalék feletti inflációt. Ha 15 százalékos emelkedéssel számolunk, akkor a képviselők alapfizetése márciustól 232 ezer forinttal emelkedik közel bruttó 1,78 millió forintra. Ehhez még hozzájönnek a bizottsági tagságért járó pótlékok, a frakcióvezetők pedig az alapbér kétszeresét kapják.

A KSH eddig csak a január-szeptemberi adatokat közölte, így az emelkedés pontos mértékét valamikor februárban lehet megismerni. De hogy a miniszterek, államtitkárok, kormánybiztosok fizetése mennyivel emelkedik, azt majd Orbán Viktor dönti el.