Súlyos reaktorhibát titkolt el a Roszatom egy fehérorosz atomerőműben

energia
2023 december 18., 19:10

A Roszatom eltitkolhatta a fehérorosz Asztravec erőmű súlyos, a reaktor primerkörét érintő problémáit – írja a Bloomberg, ami szerint az ioncserélő gyantával voltak problémák, és ez akár a reaktormag leolvadását is elindíthatja.

A súlyos problémák az orosz-ukrán háború első napjaiban buktak ki a létesítményben, ami csak 50 km-re van az EU határától. A belső jelentésből az nem derült ki, hogy a problémákat azóta sikerült-e kijavítani, ahogy azt sem, hogy más erőműveknél is jelentkezett-e hasonló.

Helyiek szalmát visznek az erőműtől nem messze 2017. augusztus 19-én.
photo_camera Helyiek szalmát visznek az erőműtől nem messze 2017. augusztus 19-én. Fotó: Szergej Gapon/AFP

A vezérlőrudak és a fűtőelemek is megsérülhetnek, ha a probléma fennáll, amikor az uránatomok hasadásnak indulnak. A legrosszabb esetben az erőmű csatornáin és csövein keresztül áramló víz tisztaságát szabályozó ún. ioncserélő gyanta a szennyeződésével megakadályozhatná a reaktor vezérlését, ami megnöveli a mag leolvadásának kockázatát.

A Roszatom tavaly február 25-én ideiglenesen leállította a reaktor indítását, ami több mint egy év késést okozott a kereskedelmi üzemben. A fehérorosz elnök szóvá tette a kivitelezési problémákat, de a Roszatom biztosította, hogy az erőmű hálózatra kapcsolása előtt minden problémát megoldottak. Fehéroroszország a világszerte exportált VVER-1200-as reaktorterv tesztalanyaként szolgál, , ugyanilyen reaktorok érkeznek majd Paks 2-re is – írja a Porfolio.

A törökországi Akkuyu atomerőmű – egy másik VVER-1200-as projekt – is késésekkel és beszerzési kihívásokkal küzdött, ami kérdéseket vet fel a Roszatom technológiájának biztonságával kapcsolatban.

2023.12.19. - 11:40 - Frissítés:

Ahogy a Portfolio is írja, cikkünk megjelenése után a Roszatom cáfolatot adott ki. A fehéroroszországi atomreaktorral kapcsolatos aggodalmakra válaszolva az orosz Roszatom azt állítja, hogy nem történt jelentősebb meghibásodás vagy a biztonsági határértékeket meghaladó jelentős eltérés. A cég hangsúlyozza, hogy az új nukleáris projektekre világszerte jellemző kisebb problémákat a különböző üzembe helyezési szakaszok során kezelték, anélkül, hogy az befolyásolta volna az ütemtervet. Az ukrajnai inváziót követő, Oroszországgal szembeni kereskedelmi korlátozások ellenére a Roszatom azt állítja, hogy ez nem befolyásolta a működését vagy a beszerzési stratégiáját.

„A második blokk állítólagos, 2023. február 25-i, nem tervezett leállításáról szóló információ tényszerűen nem helytálló, és nem egyezik a hivatalos feljegyzésekkel. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) hivatalos adatbázisa szerint, amelynek pontosságát megerősítjük, atomerőművünk második blokkja csak 2023. március 25-én érte el első kritikalitását, majd 2023. május 13-án csatlakozott a hálózatra. Ezért lehetetlen, hogy a blokkot 2023. február 25-én karbantartás vagy bármilyen más ok miatt lekapcsolták volna” – írták válaszukban.