Szabálysértés miatt vizsgálja az EU az X-et

külföld
2023 december 18., 14:56

Eljárást indít az Európai Unió az X - korábbi nevén a Twitter - ellen, mert az szerintük megsértette a digitális szolgáltatásokról szóló törvényt, írja a BBC. Thierry Breton digitális biztos a közösségi médiában azt írta, az Elon Musk tulajdonában lévő X-et azzal is gyanúsítják, hogy megsértette az átláthatósággal kapcsolatos kötelezettségeit is.

photo_camera Fotó: ALAIN JOCARD/AFP

A cég közölte, együttműködik az EU-val. Szerintük fontos, hogy a vizsgálat mentes maradjon a politikától és a szabályoknak megfelelően menjen végig.

Ez az első hivatalos eljárás, amit a nagy techcégekre vonatkozó, digitális szolgáltatásokról szóló törvény (DSA) alapján indítottak. Az Európai Unió augusztusban fogadta el a törvényt, amely többek között a káros tartalmak terjedésének megakadályozására, bizonyos felhasználó-célzási gyakorlatok betiltására vagy korlátozására, valamint egyes belső adatoknak a szabályozó hatóságokkal és a kapcsolódó kutatókkal való megosztására vonatkozó szabályokat határoz meg. A szabályozás miatt Musk azt is fontolgatja, hogy megszünteti az alkalmazás elérhetőségét a régióban.

Októberben az EU közölte, hogy a Hamász Izrael elleni támadását követően az X ellen vizsgálatot indított a terrorista és erőszakos tartalmak, valamint a gyűlöletbeszéd lehetséges terjesztése miatt. A cég akkor azt mondta, több száz, a Hamászhoz kötődő fiókot távolított el a platformról.