30 ezer illegális bevándorlóval enyhítené a munkaerőhiányt a görög kormány

külföld
2023 december 19., 20:49

A görög parlament kedden jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely hároméves tartózkodási és munkavállalási engedélyt biztosítana mintegy 30 ezer illegális bevándorlónak az országot sújtó krónikus munkaerőhiány csökkentés érdekében.

A törvényjavaslatot a jobbközép kormányt vezető Kiriákosz Micotákisz terjeszette be, azt támogatta a baloldali ellenzék is. Az illegális migráció felerősödésétől tartóknak a kormányfő azt üzente, hogy az intézkedés egyszeri, és csak korlátozott számban biztosít lehetőséget a munkaerőhiánnyal küzdő szektorok megsegítésére. (Becslések szerint 300 ezer illegális bevándorlóból 30 ezer kaphatja meg így a legális utat.)

Az új, hároméves legális tartózkodást biztosító szabályozás azokra vonatkozik, akik illegálisan érkeztek Görögországba, 2023. november 30-át megelőzően legalább három évig éltek és dolgoztak bejelentés nélkül az országban, és állásajánlattal rendelkeznek egy görögországi munkáltatótól. Ezzel egyébként adó- és járulékbevétel növekedést is várnak, hiszen az eddig feketén foglalkoztatottakat be kell jelenteni.

A Guardiannek nyilatkozó migrációs és menekültügyi miniszter, Dimitrisz Kairidisz szerint „ez egy kis lépés a szűkös munkaerőpiac akut szükségleteinek kielégítésében, és nagy lépés a közbiztonság javításában”, de azt is hozzátette, hogy nem lazítanak a szigorú migárciós politikájukon.

A munkaerőhiány különösen a mezőgazdaságban, a turizmusban és az építőiparban érezhető Görögországban. Becslés szerint mintegy 80 ezer dolgozó hiányzik ezekről a területekről. A mezőgazdaságban dolgozók jó része arra panaszkodik, hogy nincs, aki begyűjtse a terményeket.

A görög kormány tárgyal vendégmunkások alkalmazásáról is Vietnammal, Bangladesszel, Grúziával és Moldovával. (MTI/Guardian)