Azt állítják, nem lesz akkugyár és hulladéklerakó Soroksáron

belföld
2023 december 19., 08:03

„Az érintett területen nem lesz akkumulátorgyár, nem lesz hulladéklerakó, és nem lesz semmilyen veszélyes anyag, vegyiüzem vagy vegyianyag-elosztó sem. Ez fel sem merült bennünk” – ezt a Telex kérdéseire válaszolta a Soroksár és Gyál területén tervezett óriásberuházás fejlesztője, a Földber Ingatlanfejlesztő Kft. Utóbbi tulajdonosai egyébként a sajtóban rendre Tiborcz Istvánhoz közelinek nevezett Főnix Magántőkealap, illetve több áttételen keresztül Katona György ügyvéd, a tényleges befolyást jelentő osztalékelsőbbségi részvények pedig a Primus Trust Bizalmi Vagyonkezelő egyik leágazásánál (Tulipan Projects Zrt.) vannak.

Ezen felül a cikk szerint annyi derült még ki, hogy „a beruházással érintett területen a környezetre nagy hatást nem jelentő raktározási célú épületek, utak fejlesztése, továbbá azok környezetkímélő működtetésének biztosítása érdekében tehergépjárművek parkolását és »zöld hidrogénnel« való feltöltését biztosító üzemanyagtöltő állomás építése” szerepel a terveikben.

Ahogy a Telex is írja cikkében, még szeptember 14-én jelent meg egy kormányhatározat arról, hogy Soroksár és Gyál területén termőföldeket, szántókat, legelőket és erdőket jelölt ki a kormány beruházási célterületnek.

Júliusban derült ki, hogy a kormány engedné, hogy Kína nálunk hozza létre azt az elosztóközpontot, ahonnan vegyi anyagokkal látná el Európa akkumulátorgyárait és más ipari üzemeit. Akkor két lehetséges helyszín jött szóba: a záhonyi vasúti átrakodóhely és a Soroksáron már régóta működő, BILK terminál néven ismert logisztikai létesítmény.

Karácsony Gergely akkor azt mondta, semmilyen tájékoztatást nem kaptak a kormánytól, „de pontosan tudjuk, hogy amikor valami nagy disznóság készül, akkor ezt titokban szokták csinálni”. A főpolgármester akkor arról is beszélt, hogy a Fővárosi Önkormányzat ezt a területet már korábban kinézte azért, hogy véderdőt telepítsenek oda.

A Telex azt írja, a Földber azt elismerte, hogy a projekt kezdeti rossz sajtójáért a nem elégséges lakossági tájékoztatás volt a felelős. A projektgazda szerint azonban „a környezetre jelentős hatást nem gyakorló” fejlesztések készülnének itt, és azt mondják, „az érintett területre vigyázni fognak”. Valóban vannak itt lápos területek, de ezeket a Földber az érintett hatóságokkal és megfelelő környezetvédelmi szakemberekkel konzultálva, a megfelelő védőtávolságok biztosításával leválasztotta, megőrizve ott a helyi ökoszisztémát. A cég azt állítja, hogy a lápos területen nem lesz építkezés.