Elutasították Abramovics keresetét, befagyasztva maradnak az orosz oligarcha vagyonelemei

PÉNZ
2023 december 20., 14:29
Roman Abramovics, a Chelsea tulajdonosaként 2022 májusában
photo_camera Roman Abramovics, a Chelsea tulajdonosaként 2022 májusában Fotó: BACKPAGE IMAGES/DPPI via AFP

Szerdán a luxemburgi székhelyű Európai Unió Bírósága úgy döntött, hogy fenntartja azokat a szankciókat, amiket az Európai Unió Roman Abramoviccsal szemben bevezetett, hiába nyújtott be panaszt emiatt a Chelsea egykori tulajdonosa.

Az Európai Unió Tanácsa azután döntött orosz üzletemberek pénzeszközeinek befagyasztásáról, hogy 2022 februárjában Oroszország teljes körű inváziót indított Ukrajnával szemben. A döntés több száz milliárd dollárnyi vagyonelemet érintett. Az érintett oligarchák közül többeket egyúttal ki is utasították az unió területéről is. Abramovics nem sokkal később úgy döntött, eladja a Chelsea-t.

Abramovics később keresettel fordult a bírósághoz, hogy vonják vissza a rá vonatkozó szankciós intézkedéseket, és fizessenek neki további 1 milliárd eurót kártérítésként. A keresetet a bíróság elutasította. Az indoklás között szerepelt, hogy Abramovics jelentős befolyással bír az Evraz orosz acélipari nagyvállalatban, amiből az orosz állami költségvetésnek is számottevő bevétele származott. Ezzel egyúttal kártérítési igényét is elutasította.

Abramovics közleményben reagált a sajnálatos fejleményekre. Abban az áll többek között, hogy az üzletember sosem fogadott el semmit az orosz kormánytól: „Abramovics úr nem befolyásolt soha semmilyen orosz kormányzati döntést, és semmilyen hasznot nem húzott a háborúból.” (Reuters)