Több szlovákiai városban tüntettek Fico kormánya ellen

külföld
2023 december 20., 12:13

Ismét több ezren tüntettek Szlovákia városaiban Robert Fico miniszterelnök új kormánya és a büntető törvénykönyvet érintő módosítás ellen. A koalíciós kormány által javasolt változtatások szerint január közepére megszüntetnék a Különleges Ügyészi Hivatalt, aminek kulcsfontosságú szerepe van a szervezett bűnözés és a korrupció elleni küzdelemben.

photo_camera 2023. 12. 19: Kassa Fotó: MAREK MOLNAR/Anadolu via AFP

A Napunk szerint az a Fico-féle magyarázat, miszerint a hivatal nem jogszerűen jár el és politikai megrendelésre dolgozik, átlátszó. Valójában azért akarhatják megszüntetni a különleges ügyészséget, hogy azok a kormánykoalícióhoz köthető vállalkozók, rendőrök és politikusok, akik ellen jelenleg eljárás folyik, felmentést vagy enyhébb büntetést kaphassanak. Michal Simecka, a legerősebb ellenzéki párt, a liberális Progresszív Szlovákia vezetője szerint a változtatások „a maffia és a korrupt emberek amnesztiáját” jelentené.

Bár még egy hónapja se, hogy kinevezték kormányát, tüntetők ezrei kiabálták: „Elegünk van Ficóból”. A lap beszámolója szerint a pozsonyi tüntetésen felolvasták a meggyilkolt Ján Kuciak és Martina Kušnírová családjainak a levelét, melyet az EP-képviselőknek címeztek – ez volt az a gyilkosság, amibe az előző Fico kormány belebukott. A hárompárti koalíciónak többsége van a parlamentben, ugyanakkor még lehet, hogy a tüntetések hatására Ficoék visszafognak kicsit.

photo_camera 2023. 12. 19: Pozsony Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

A lap ugyanis arról ír, hogy Maroš Žilinka főügyész kedden bejelentette, hogy a folyamatban lévő ügyek, illetve azok, amelyeknél megtörtént a vádemelés, maradhatnának az eredeti ügyészeknél. Így tehát, bár a kormány továbbra is szétrombolná az ügyészséget, az elindult ügyeket már nem zárná le. Az azonban a lap szerint nem biztos, hogy a főügyész valóban betartaná az ígéretét. (AP)