Az Európai Bizottság 1,5 milliárd eurót utalt át Ukrajnának

eu
2023 december 21., 13:53

Az Európai Bizottság átutalta Ukrajnának 2023-as, 18 milliárd eurós pénzügyi támogatási csomagjának utolsó, 1,5 milliárdos részletét.

A pénzt elsősorban a közszféra fizetéseire, a nyugdíjak folyósítására és a létfontosságú közszolgáltatások fenntartására fordítja majd Ukrajna. Emellett az orosz támadásokban megsérült infrastruktúra helyreállítására is költ belőle.

Az utolsó részlet kifizetéséről azután döntött a Bizottság, hogy Ukrajna sikeresen teljesítette a szakpolitikai és beszámolási feltételeit. Többek között megerősítette a speciális anti-korrupciós ügyészség függetlenségét, és lépéseket tett az üzleti kultúra javításának irányába.

Ursula von der Leyen azt mondta a bejelentés után, hogy az Európai Uniónak továbbra is támogatnia kell Ukrajnát, ezért keményen dolgoznak rajta, hogy az Európai Tanács elfogadja a Bizottság Ukrajnának szánt, 50 milliárd eurós támogatási csomagját.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 2023 október 27-én Brüsszelben
photo_camera Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 2023 október 27-én Brüsszelben Fotó: KENZO TRIBOUILLARD/AFP

A Bizottság javaslata szerint 2024 és 2027 között további 50 milliárd euróval segítené Ukrajnát az EU. Ebből 17 milliárdot vissza nem térítendő támogatásként, 33 milliárdot pedig hitel formájában küldene az ukránoknak.

A javaslatot az Európai Tanácsnak is egyhangúlag meg kell szavaznia, ugyanis szükséges hozzá az EU hétéves költségvetésének módosítása. A múltheti EU-csúcson tárgyalta is a kérdést a Tanács, Orbán Viktor vétója miatt azonban nem született róla döntés. A magyar kormány rövidtávú finanszírozást szeretne, és ellenzi a közös hitelfelvételt.

A háború 2022. februári kitörése óta közel 85 milliárd euró értékben támogatta Ukrajnát az Európai Unió. Ebben benne van a pénzügyi, a humanitárius és a katonai segítségnyújtás értéke is.