Kényszergyógykezelésre ítélték a brit hekkert, aki klipeket szivárogtatott ki a készülő GTA-ból

külföld
2023 december 21., 20:58

Határozatlan idejű kényszergyógykezelésre ítélték a tizennyolc éves brit hekkert, aki klipeket szivárogtatott ki a Grand Theft Auto videójáték új verziójából. Az oxfordi Arion Kurtaj autista, a kiberbiztonsági világot sokkoló Lapsus$ nemzetközi hekkercsoport tagja volt, akik az Uber, az Nvidia techóriás, a BT&EE telefontársaság és a GTA-t gyártó Rockstar Games szerverein is több millió dolláros károkat okoztak korábban.

Az autizmusa miatt tárgyalásra alkalmatlan fiú az őrizetben állítólag erőszakosan viselkedett, több tucatnyi sérülést és anyagi kárt okozott. Korábbi hekkertevékenysége miatt már eleve próbaidőn volt, ráadásul a pszichikai alkalmassági teszten tett vallomása szerint alig várta, hogy visszatérjen a kiberbűnözéshez - ezért visszaesőnek minősítették.

link Forrás

Annak ellenére, hogy a rendőrség elkobozta a laptopját, Kurtaj egy szállodai tévén és egy mobiltelefonon keresztül képes volt feltörni a még kiadatlan játék szerverét, lelopni a forráskódot, a cég belső levelezésén keresztül megzsarolni a vezetőséget, majd kiszivárogtatni kilencven klipet a játékból.

A kényszergyógykezelés alól Kurtaj csak az orvosai engedélyével szabadulhat. Magyarországon kényszergyógykezelést abban az esetben rendel el a bíróság, ha valaki személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó bűncselekményt követ el, de a mentális állapota miatt nem büntethető, és tartani kell attól, hogy újabb bűncselekményt követ el. A kényszergyógykezelést a bíróság határozatlan időre rendeli el, a felülvizsgálatra félévente kerül sor. Az átlagos kezelési idő négy-öt év.

A GTA VI előzetesének négy nap alatt 128 millió megtekintése lett a YouTube-on.

(via BBC)