Kiadták Kövér Leonárdot, neki köszönheti az amerikai haditengerészet az egyik legkínosabb botrányát

külföld
2023 december 21., 08:42

Visszakerül az Egyesült Államokba Leonard Glenn Francis, aki egy éve szökött Venezuelába, miután őrizetbe vették az amerikai haditengerészet ellen elkövetett szervezett csalás miatt, írja a BBC. A Kövér Leonard becenéven emlegetett férfi a két ország közötti fogolycsere keretei között kerül vissza, egyúttal kilenc, Venezuelában fogva tartott amerikai állampolgár is kiszabadul.

photo_camera Kövér Leonárd már nem annyira kövér Fotó: -/AFP

Az Egyesült Államok is nagy nevet ad cserébe, Alex Saabot, Nicolás Maduro venezuelai elnök közeli tanácsadóját régóta várták vissza. A kolumbiai születésű férfi, akit a Maduro-kormány diplomataként tart számon, és hosszú ideje kéri a kiadatását, 2020-ban adta ki a Zöld-foki Köztársaság az Egyesült Államoknak, ahol pénzmosással és vesztegetéssel vádolták. Az ügyészek szerint Saab 350 millió dollárt csalt ki a venezuelai kormányzati szerződésekből a kedvező árfolyamok csalárd kihasználásával.

photo_camera A venezuelai elnök és frissen szabadult Saab Fotó: PEDRO RANCES MATTEY/Anadolu via AFP

Francist 2022-ben vették őrizetbe, mikor az amerikai hatóságok elől menekülve megpróbált felszállni egy Venezuelából Oroszországba tartó járatra. A férfit korábban Kaliforniában tartották házi őrizetben, miután beismerte a szerepét egy kiterjedt csalási botrányban, melynek során az Egyesült Államokat károsította meg több tízmillió dollárral. Ezt a botrányt többen az évtized korrupciós botrányának nevezték, amelyben az amerikai haditengerészet jelentős része érintett volt.

Francis szingapúri székhelyű vállalkozásának szerződése volt az amerikai haditengerészet hajóinak szervizelésére. A vád szerint rengeteg pénzre verte át a haditengerészetet, miközben amerikai tiszteket vesztegetett meg több százezer dollárnyi készpénzzel, pazar utazásokkal, még pazarabb kubai szivarokkal, felső polcos borokkal és más italokkal. A férfit először 2013-ban tartóztatták le, 2015-ben pedig részben bűnösnek vallotta magát. A férfival Fat Leonard címmel készült akkoriban interjú, ahol elárulta, hogy hatalmas összegeket keresett azzal, hogy túlszámlázta a haditengerészetet. Francis azért beszélt erről a podcastben, mert szerinte a botrány több magas rangú szereplőjének érintettségét egyszerűen eltussolták.

Joe Biden elnök azt mondta, Francist „el fogják ítélni az arcátlan vesztegetési és korrupciós ügyben játszott jelentős szerepéért”. A többi – az amerikai álláspont szerint ártatlanul fogva tartott – állampolgárról azt mondta: „Hálás vagyok, hogy a megpróbáltatásaiknak végre vége, és hogy a családok újra egyesülhetnek.”