Leszerelik a plexifalakat a börtönökben, de a Helsinki Bizottság szerint ez mit sem ér, ha tiltott marad az érintkezés

belföld
2023 december 21., 09:36

Elkezdték leszerelni a börtönökben a mennyezetig érő plexifalakat, melyek a Magyar Helsinki Bizottság szerint hat éve akadályozzák törvénysértő módon a fogvatartottak és a hozzátartozóik személyes kapcsolatát.

photo_camera Fotó: THOMAS FREY/dpa Picture-Alliance via AFP

A szervezet üdvözli a változtatásokat, ugyanakkor nem tartja elégségesnek ezeket. „A plexifalak leszerelése vagy a magasságuk csökkentése önmagában kevés, mert a strasbourgi bíróság és a hazai törvény is fő szabályként és nem kivételként írja elő a fogvatartottak és látogatóik fizikai érintkezését” – írják oldalukon.

A jogvédő egyesület bevezetésüktől, 2017-től bírálta a plexifalak alkalmazását, melyet ők törvénysértőnek tartanak, és „ami egy BVOP utasításra támaszkodva írta felül a büntetés-végrehajtási törvény előírását”.

A szervezet szerint a plexik leszerelése nagyban köszönhető az Emberi Jogok Európai Bíróságán hozott ítéleteknek is. A strasbourgi bíróság októberben hozott a magyar államot elmarasztaló ítéletet két hozzátartozó panaszának ügyében, melyben a Helsinki is segített – erről itt olvashatnak bővebben.

A szervezet ugyanakkor megjegyzi, hogy „a plexi leszerelése önmagában nem elegendő a tömeges jogsértés felszámolására, ha egyébként továbbra is tiltva marad a testi érintkezés a fogvatartott és látogatója között”. Az elkülönítést a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága tudná véglegesen felszámolni.